
Pomaga czy trochę szkodzi?
20 października 2009, 08:36Jedzenie kilka razy w tygodniu ryb może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca. W przypadku cukrzycy typu 2. nie tylko nie ma jednak pewnego efektu, ale ostatnie badania sugerują wręcz, że tak skonstruowane menu prowadzi do lekkiego wzrostu prawdopodobieństwa zachorowania (American Journal of Clinical Nutrition).

Uwaga na odchudzanie z pasożytami
10 lutego 2010, 09:34Hongkoński Wydział Zdrowia przestrzega odchudzających się przed zażywaniem preparatów zawierających jaja glisty ludzkiej. Są one zachwalane na chińskojęzycznych witrynach internetowych jako sposób na szybką utratę wagi bez ograniczania jedzenia.

Ryzykowne e-papierosy
29 lipca 2010, 10:53Uczeni z University of California, Riverside donoszą, że palenie "elektronicznych papierosów" wymaga mocniejszego ssania niż w przypadku zwykłych papierosów. Na razie nie wiadomo, jakie może to mieć skutki dla zdrowia palącego.

Zmiana paszy dla krów zredukuje efekt cieplarniany?
20 grudnia 2010, 15:24Za zmiany klimatyczne obwinia się głównie dwutlenek węgla jako tzw. gaz cieplarniany. Rzadziej mówi się o wytwarzanym przez zwierzęta hodowlane metanie. Sposobem na zmniejszenie emisji metanu przez krowy i owce może być domieszkowanie paszy azotanami i siarczanami.

Żelazo i miedź blokują naprawę DNA
24 maja 2011, 12:18Nauka stale dochodzi przyczyn chorób neurodegeneracyjnych, np. alzheimeryzmu czy parkinsonizmu. Wiadomo było, że reaktywne formy tlenu (RFT) uszkadzają DNA, teraz okazało się, że nadmierne ilości miedzi i żelaza w regionach mózgu związanych z danym zaburzeniem (czyli np. w istocie czarnej w przypadku choroby Parkinsona) nie tylko ułatwiają powstawanie RFT, ale i uniemożliwiają enzymom naprawę zniszczonego kwasu dezoksyrybonukleinowego.

Otyłość podwyższa ryzyko chłoniaków nieziarniczych
24 października 2011, 11:25Waga ciała we wczesnej dorosłości wiąże się z ryzykiem chłoniaków nieziarniczych (ang. non Hodgkin lymphoma, NHL) na późniejszych etapach życia. W porównaniu do osób szczupłych, u otyłych mężczyzn ryzyko wzrasta o 64%, a u otyłych kobiet o 19%.

Nanomateriały przyczyniają się do wzrostu lekooporności
14 marca 2012, 12:52Stosowanie podczas uzdatniania wody nanocząstek tlenku glinu(III) sprzyja wzrostowi wielolekooporności. Chińscy badacze stwierdzili, że wpływają one na zakres koniugacji, czyli wymieniania się przez mikroorganizmy genami antybiotykooporności. W porównaniu do komórek niemających styczności z nanocząstkami, odnotowuje się nawet 200-krotne nasilenie tego procesu.

Podczas porządkowania terenu wycięto wyniki 13 lat badań
18 września 2012, 10:16Pracownicy firmy wynajętej przez Uniwersytet w Adelajdzie do przeprowadzenia prac porządkowych ścięli 141 drzew, które zasadzono 13 lat temu, by znaleźć lekarstwo na śmiertelną chorobę eukaliptusów. Ponieważ po raz pierwszy zaobserwowano ją w latach 70. ubiegłego wieku w okolicach małego miasteczka Mundulla w Australii Południowej, ukuto nazwę żółknięcie mundullańskie (ang. Mundulla Yellows, MY).

Świecący opatrunek zdemaskuje zakażenie
25 marca 2013, 11:10Chemicy z Uniwersytetu w Bath opracowali prototypowy opatrunek na rany oparzeniowe, który reaguje na pierwsze objawy zespołu wstrząsu toksycznego (ang. toxic shock syndrome, TSS).

Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu
21 listopada 2013, 11:04Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.